måndag 29 maj 2023

60 till 70% av övervikten!

 Har läst på sidan healthclinic om Viktminskningskirurgi. Intressant att läsa hur de vinklar detta. 


"Efter utförda gastric bypass sker det under de följande sex månader en snabb viktnedgång. Vanligtvis uppnås den slutgiltiga vikten 18 till 24 månader efter ingreppet. Under denna tid tappar den genomsnittliga patienten vid bariatrisk kirurgi omkring 60 till 70 % av sin övervikt."
Viktigt att man läser detta på rätt sätt: 60 till 70% av sin övervikt!

Att övervikt och fetma bidrar till uppkomst av olika sjukdomar vet vi. När man gjort en magsäcksoperation där magsäcken endast har plats för 30 ml mat den närmaste tiden så rasar man i vikt. Efter ett tag ökar volymen och man har plats för mer. 
Risken för sjukdomar minskar och hälsan blir bättre. 
Detta kan vara ett viktigt steg mot ett hälsosammare liv! 

Ta hand om er ❤️

torsdag 18 maj 2023

Att åldras med värdighet

 Tänk att få leva tills man är 92 år! Min mamma är det och hon är klar och snusförnuftig 😉. Kanske en aningen glömsk, men vem är inte det🙊?


Fina, fina mamma. Alltid redo för nya påhitt. 
Jag hoppas att jag får vara klar och redig och fylla 92 år!
Att få åldras med sin värdighet i behåll är viktigt. Men bara endel förunnat. 
Vad är det som gör att en del blir gamla och behåller sin friskhet? Vad har min mamma gjort för speciellt? Eller har hon bara bra gener och arvsanlag? 

torsdag 11 maj 2023

Träff nr 2 i vår studiecirkel

 Så bra det blir när man gör något som verkligen behövs. Är så glad att jag startade denna studiecirkel. Träff nr 2 blev lika bra som träff nr 1, det surrades, pratades och skrattades. Alla hade en trevlig stund. 

Denna gång välkomnade vi ytterligare två nya deltagare. Vi pratade mycket om hur man kom fram till beslutet om att göra denna livstilsförändring. Vad är det som gör att man behöver träffa likasinnade? 
 
Även landade samtalsämnet mycket kring att en av oss står inför denna operation och vi alla kommer hålla tummarna för hon får det bra, att allt går bra och hennes återhämtningstid blir bra. 
Vi pratade om vad som blir annorlunda. Kommer man alltid att behöva tänka på allt man äter? Behöver man i hela sitt liv planera alla måltider? Kommer man alltid att behöva ha nödproviant i handväskan?
 
Ja, ni förstår - det finns så mycket att lyfta. Så mycket att prata om. 
Vi bestämde också att vi ska diskutera det där hjärnspöket som kommer och går hos alla. Vad gör när man blir olycklig i en kropp som känns helt främmande för en. Kan man göra sig av med sitt hjärnspöke? 
 
Jag tipsar återigen om boken; Ett liv med Sleeve eller Gastric bypass, vi i vår studiecirkel kommer att utgå från denna och bygga många av våra studietimmar runt denna. 
 
Ha en fin kväll. Må gott och lev livet!

onsdag 3 maj 2023

Studiecirkel om Gastric bypass och sleeve

 Ibland bestämmer man sig för att göra något för någon annan som man aldrig fick själv. 

Vi ser ett stort behov av att stötta människor som funderar på att göra en stor livsomställning genom att göra en gastric bypass/sleeve operation. Det är absolut ingen quick fix, utan ett livslångt och allvarigt åtagande. 
När man blivit godkänd för en operation finns så många frågor, så mycket funderingar och ångest som det inte finns någon som kan hjälpa en med. Man behöver träffa andra, andra som genomgått samma sak. 
 
Jag startade denna studiecirkel i hopp om att kunna hjälpa andra. Jag är ingen expert, jag är inte högutbildad inom detta område, jag är inte sjukvårdspersonal - men jag är opererad. Jag har erfarenheten av glada dagar/tunga dagar och dagar fyllda med ångest. Hjärnspöken som hälsar på och envisa kg som hänger sig kvar och nu när jag nått den kvinnliga mogna åldern (menopaus) kryper de på en som envisa efterhängsna förföljare. Då måste man få stöd, hjälp av andra som vet hur det känns. 
Personligen tycker jag att vården är okej, vi har hjälp när vi blir sjuka. Men just detta är vi dåliga på. Vi måste ta hand om personer som överväger att gå igenom/går igenom och har gått igenom en sådan här operation.
 
Så, så här kvällen efter den allra första träffen. Hur gick det? Jag fick knappt en syl i vädret - min tilltänkta plan för kvällen gick i stöpet - men jag är varm i själen. För jisses vad det pratades, skrattades och diskuterades. Vi behöver detta. Jag hoppas jag ska få gehör för detta och medel till att fortsätta med träffar men på ett annat plan. Obligatoriska medmänniskoträffar. Eller vad tror du?
 
Jag ser redan fram emot nästa gång. Vi utgår från boken; Ett liv med sleeve eller gastric bypass av Therese Goding. 
 
Kan rekommendera denna till alla er som funderar. Står mycket bra i den och många bra recept. 
 
Vi ses! //C
 

Måndag, startskottet för veckan

Veckans första dag drog igång med lämning på hunddagis vilket innebar en längre biltur för mig. Det gick bra. Är nöjd och glad över att äntl...