fredag 22 september 2023

Zucchini - god och mättande gratäng

 Här kommer ett vardagsrecept på en god gratäng. Jag har mycket zucchini nu och efter att man ätit dem på korsen och tvären så har man ingen fantasi kvar - eller?

 
skär zucchini skivor
lägg på skivad lök
Jag hade spenat i frysen den kokade jag tillsammans med  creme fraice, champinjoner på burk och kryddor efter smak och tycke. För mig blev svartpeppar, salt, oregano och basilika.
Sedan gjorde jag som med lasagne varvade zucchinin och spenatröran. högst upp riven ost. 
 
Hur mycket gick det åt då?
1 zucchini eller 2 små
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ påse fryst spenat
1 stor burk champinjoner
½ burk creme fraice
½ påse riven ost.
kryddor och salt efter behag.
 
Vid servering stekte jag en halluomi i tärningar samt tärnat bacon. Det kan med fördel uteslutas då denna gratäng blev både god och väldigt mättande. 
Smaklig spis!
 
 
 
 
 

måndag 4 september 2023

Hösten är på väg och nu blir det träffar igen

 Nu när höstvädret gjort sin entré är det dags för att anamma sina rutiner igen. Hur är det med dina rutiner? 

 
Mina rutiner kommer alltid i olag när det är sommar. Det blir mycket grillat, mycket med fika och så klart en hel del onyttigt med😉. Men det ska vara gott och leva. Ibland måste man unna sig. En bra måttstock kan vara att man tänker helg och att det är då man unnar sig lite extra. 
Vanlig hederlig husmanskost är aldrig fel, men i dag är inte vanlig husmanskost det som det var när jag var barn. Idag har det smugit sig in en annan medelhavsrätt mm.
 
Att kunna ta en fika på stan, det är viktigt. Man ska inte sluta leva för att man vill vara nyttig. Inför sommaren är det bikinimode och nu till hösten är det de extra kilona som smugit sig på en under sommaren - men hoppa inte på dessa kurer, oftast gör det att du hamnar i en jojo effekt. Inte alls bra för kroppen. Har du dessutom gjort en gastric bypass - mår du inte alls bra av detta. Minska ner din portionsstorlek, se över tallriksmodellen  och håll koll på intaget i sin helhet om du börjat öka i vikt. 
 
HÖSTTRÄFFAR I VISBY
Nu börjar vi i vår gastricbypassgrupp att träffas igen. Vi träffas som tidigare i studiefrämjandets lokaler och första gången är den 7/9 kl 18:30. Du som inte varit med tidigare kan anmäla dig här: Hälsa för GP opererade
 
 
 

Måndag, startskottet för veckan

Veckans första dag drog igång med lämning på hunddagis vilket innebar en längre biltur för mig. Det gick bra. Är nöjd och glad över att äntl...