tisdag 10 oktober 2023

Vitaminer och mineraler - efter en fetmaoperation

Har du gjort en fetmaoperation, t ex gastric bypass? Fick du då veta att du måste resten av ditt liv äta vitaminer och mineraler dagligen? Det är väldigt viktigt att du får i dig all näring du behöver efter en operation.


Varför behöver du ha vitaminer och mineraler efter en fetmaoperation?
  • Magsyran är viktig för din kropp. Efter en operation så producerar kroppen mindre magsyra än tidigare. Eftersom magsyran hjälper kroppen att fånga vitaminer och mineraler från maten du äter blir det problematiskt.
  • Ytan i din magsäck är mindre än innan operationen, så därför är också  ytan för upptaget av näringen mindre vilket utgör att din kropp tar upp mindre mängd med vitaminer och mineraler.



Källa: Livsmedelsverket.

Järn - det behöver du för att t ex färda syre från lungorna och ut i kroppen. det är svårare efter en operation att ta till sig järnet genom maten. Dels pga den minskade magsyran men också för de mindre portionerna mat du äter. 

Finns i t ex; kött, ägg och skaldjur men även i bl a nötter och frön.

Vitamin B12 - behöver din kropp för att bilda röda blodkroppar. denna vitamin är även nödvändig för nervsystemets normala funktion. 

Finns i t ex; kött, fisk och skaldjur, havre-, soya och risdryck.

Kalcium - den största delen av kalcium togs upp i den del av tarmen som nu är bortkopplad för dig. Det är viktigt med detta tillskott som hjälper oss till bra ben- och muskelfunktion. 

Finns i t ex; mjölkprodukter, bladgrönsaker och nötter.

Vitamin D - ett viktigt tillskott som kanske redan innan operationen var lågt, denna vitamin har en stor inverkan på att du plockar upp fosfat och kalcium till ditt skelett. Den är känd att komma via solens strålar men det räcker inte för att täcka det behov som kroppen har. 

Finns i t ex; Lax, sill och makrill. Ägg, kött och mjölkprodukter.

Folsyra - är en form av B-vitamin precis som folat. Tyvärr försämras upptaget av folat och folsyra efter operationen då den del av tarmen är förbikopplad vid gastric bypass/sleeve. Det är viktigt att få i sig dessa för att celldelningen ska fungera bra. 

Finns i t ex;  bönor, kikärter, gröna ärter, sockerärter, linser, gröna bladgrönsaker, kål, bär - jordgubbar, hallon, fullkornsprodukter - som bröd, havregryn och andra fullkornsgryn.

Tiamin - är bra för att ämnesomsättningen och hjärtat ska fungera normalt. När man går ner snabbt i vikt, har lågt eneriintag eller kräks mycket då kan man få tiaminbrist. 

Finns i t ex;  fläskkött, vetegroddar, solrosfrön och bröd.

Zink - är så viktigt för ditt immunsystem, för att det ska fungera normalt. Det gäller att du ser till att din mat är hälsosam och att du får i dig zink. Du kan tänka på att zink finns i kött, mejeri-och fullkornsprodukter samt även i ost och nötter.

Finns i t ex; mejeriprodukter, ost, musslor och nötter.


Det finns många bra knep för att få i sig stora delar genom maten, men man bör följa råden om att köpa in vitaminer och mineraler. Det är svårt när man får en brist att komma tillbaka och det kan bli både påverkan fysiskt och psykiskt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Midsommar - ännu ett lyckat och värmande släktskap

Ännu ett år vi firar tillsammans i midsommarvärmens solsken. Tur med vädret denna dag.  En vacker liten midsommarprinsessa🌷 Ett långväga be...