tisdag 7 november 2023

Vad händer när du blivit opererad?

 När du gjort din operation och kommit hem så känns allt nytt. Du kommer hem och ser precis likadan ut som när du åkte. Men något har hänt med dig, nånting inom dig. Det är svårt att sätta ord på känslan när man kommit hem. Det är ingen större förändring från när man åkte, men ändå är allt - precis allt förändrat. 

Vad händer då inom sjukvårdsbiten när du kommit hem? Ringer någon och önskar dig välkommen hem och kollar hur du mår? - Nej, det gör ingen. Men i det stora hela ser det ut såhär:

Första besöket efter 6 veckor är hos en dietist. Hen stämmer av att allt är som det ska med måltider och mat. Här kan du (är meningen att) du ska ställa frågor. samla på dig och skriv i en liten bok vad du har för frågor. KOm ihåg att skriva ner svaren - det är lätt att glömma när man sen kommer hem. Be också om broschyrer det finns och det är bra att samla på sig att läsa och att hela tiden lära sig mer om sitt nystartade liv. Man kan aldrig få för mycket information.

Nästa besök sker ca 6 månader efter operationen, det då du får komma till obesitasmottagningen på Visby Lasarett och träffa sköterska. Man pratar om hur man mår, hur det fungerar i vardagen. Man tar också blodtryck, midjemått och vikt. 

Sedan är det efter 1 år som man gör nästa besök hos läkare på obesitasmottagningen, då träffar man obesitaskonsulten från Danderyd. Nu tas också de första blodproven för att kolla att man har en bra balans i kroppen gällande vitaminer och mineraler.

Vid alla besöken tas blodtryck, midjemått och vikt. 

 Det är så viktigt att du kontaktar vården mellan dessa besöken om du mår dåligt. Det är alltid bättre att ta kontakt med obesitasmottagningen och man kan ringa dit och prata in ett meddelande så ringer de upp en. 

 I denna planering verkar det inte ingå någon sorts psykologiskt stöd. Jag tror att man måste själv säga det på ett av besöken om man känner att man behöver det stödet. 

Vad tycker du saknas i eftervården?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Midsommar - ännu ett lyckat och värmande släktskap

Ännu ett år vi firar tillsammans i midsommarvärmens solsken. Tur med vädret denna dag.  En vacker liten midsommarprinsessa🌷 Ett långväga be...