onsdag 6 december 2023

Vilka vitaminer fick du när du opererades?

Tänkte idag bara skriva om de vitaminer som blir utskrivna i samband med en överviktsoperation. Det kan se lite olika ut beroende på vilken region du tillhör, samt om du gör det privat eller med hjälp av regionen.

När man gjort denna operation minskar både intaget och upptaget av olika vitaminer och mineraler. Därför bör du följa de råd som du får i samband med hemgång. Du får då med dig ett recept på det som du behöver hämta ut på apoteket. 

De rekommenderar att du börjar äta;

  • "Mitt val kvinna" - följ doseringsanvisning på burken.
  • Kalktablett, t ex Kalcipos-D-forte - 1 tbl på morgonen.
  • Duroferon - 1 tbl på kvällen (ska inte tas tillsammans med kalktbl)
  • Behepan  B12 - 1 tbl på morgonen 

Detta är vad du får utskrivet. Men saknas något - finns det annat som din kropp behöver i samband med din operation som du i framtiden inte kommer att kunna tillgodogöra dig?
Vitamin D, Folsyra, tiamin och zink behövs också. Genom att ta "Mitt val kvinna" får du i dig det mesta av det, men det är bra att hålla koll på sina prover. Att ta prover varje år för att förhindra dippar och för låga värden. Att få ett underskott av järn kan gå fort, men att få det att gå upp i normalvärde kan ta längre tid. 
Nu finns även tabletten "Medmade". Denna multivitamintablett är speciellt framtagen för överviktsopererade och innehåller de nödvändiga som kroppen behöver. Du kan välja att svälja tabletten hel eller lösa upp den i vatten, mycket bra för den som har svårt att svälja tabletter. jag har själv ingen erfarenhet av denna tablett med har hört mycket gott om den. Den blir väl något billigare i inköp än alla de andra burkarna man måste investera sig i😏

Här kan du läsa mer om detta: Gjort fetmaoperation?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Midsommar - ännu ett lyckat och värmande släktskap

Ännu ett år vi firar tillsammans i midsommarvärmens solsken. Tur med vädret denna dag.  En vacker liten midsommarprinsessa🌷 Ett långväga be...