fredag 27 oktober 2023

Flyt- och mosperiod efter en Gastric bypass operation

Idag vill jag dela med mig lite om flyt- och mosperioden efter en Gastric bypass. Det kan vara svårt att anpassa sig till sin nya lilla magsäck. Som slår bakut så fort man dricker eller äter för fort eller för mycket. Ca en halv dl får du plats med i din magsäck de första dagarna efter operationen.

För att få i sig vätska i rätt mängd ska du försöka få i dig 1,5 liter per dag. Du kan dricka vatten, te eller buljong mellan måltiderna. Att dricka med sugrör tycker en del är till fördel andra tycker att pipkork, t ex om du har en sportflaska är bättre. Annars finns det många bra att köpa med vatten i vanliga matbutiker. 

Under de första veckorna kan det kännas jobbigt men efter första veckan får du börja äta lite mosad mat.

köttfärsgryta med vitkål denna kan med fördel göras snällare och mixas till slät konsistens. Älskar denna gryta och äter den fortfarande efter alla år.

Ät varannan till var tredje timma i början. 
Du ska äta ca 6 måltider om dagen och det är bäst att redan från början skapa goda vanor som fasta tider med tydliga rutiner. 
Låt gärna dina måltider ta ca 20 minuter, undvik söta och feta livsmedel då de kan leda till dumping.
Om du har svårt att äta och få i dig din flytande kost, försök att äta med tesked och låt det ta tid. 

Gör smoothies, eller gör soppor på buljong, mixa grönsakssoppor till slät konsistens. Även köttsoppor går bra så länge du har en slät konsistens på den.
Använd också laktosfri mjölk då det bidrar till högre proteinintag. Prova dig fram hur mycket du kan äta, det är väldigt individuellt och endel får bara i sig kanske en halv dl första gångerna. Men du bör försöka få i dig 1-2½ dl per måltid. 

Detta kan du t ex äta en dag när du står på flytande kost:
  • Frukost; 1,5-2 dl mjölk, fil, yoghurt, välling eller pulverkost.
  • Mellanmål: smoothies. Smoothie: Mixa frukt och bär med fil eller yoghurt. Du kan med fördel även använda kvarg eller keso.
  • Lunch: 1,5-2 dl slät soppa. Mixa gärna ner 50 gram av följande förslag i soppan: färs, kött, kyckling, skaldjur, fisk, ägg, keso eller kvarg. Mjölk i soppan istället för vatten ger högre proteinhalt. Det finns pulver som du kan använda som bas.
  • Mellanmål: se ovan.
  • Middag: samma som lunchen eller gör en grönsakssoppa till lunch och en färssoppa till middag.
  • Kvällsmål: du kan med fördel äta något av förslagen som finns i frukosten.
När du sedan går över på mosveckorna 2-4. Så ändras kosten till att bli lite mer tilltalande.
Försök att fortsätta med dina vanor, äta regelbundet dina 6 mål om dagen. Att välja mat som man lätt kan dela och mosa med gaffel är en fördel. T ex färs, fiskbullar, korv, fisk, kokt potatis och olika rotfrukter med mera
Den mat som är mer hård och inte går att mosa med gaffel kan du mixa. 
SJälv undvek jag knäckebröd i början. Men det går att äta knäckebröd som du tuggar till mjuk konsistens i munnen innan du sväljer. Undvik knäckebröd med hela korn och frön. Tänk även på att använda mjuka pålägg. 

Detta kan du t ex äta en dag när står på din mosperiod:
  • Frukost: 1-2 dl fil, yoghurt eller välling. Du kan också laga 1-2 dl gröt med mosad frukt eller sylt och lite mjölk.
  • Mellanmål: Mosad frukt  eller smoothies med frukt, bär, kvarg, keso eller proteinpulver.
  • Lunch: Det är bra att få i sig protein så försöka att äta ca 50-75 gram köttfärslimpa,  fiskbullar eller fisk, 1 kokt potatis, kokta rotfrukter eller mixade grönsaker och lite lätt sås.
  • Mellanmål: om du äter mosad frukt på förmiddagen kan du med fördel göra en smoothie på eftermiddagen eller tvärtom.
  • Middag: Laga storportioner och var förberedd - då kan du variera dig under din mosperiod. Se lunchmenyn - det du äter till lunch ena dagen kan vara middag nästa dag. 
  • Kvällsmålet kan t ex bestå av 1 kokt ägg och 1 knäckebröd eller 100 gram ostkaka och 1 msk sylt eller mixade bär.
Jag vill så här i slutet av detta inlägg skicka mer er att prata med er övriga familj att ni äter samma mat. Det är så viktigt att man fortsätter att ha gemensamma måltider. Det går utmärkt bra att laga samma mat till alla. Vill någon ha gräddsås, ja då får de väl pytsa på grädden i efterhand. 
Hoppas att detta gav er lite tips till er flyt- och mosperiod. Vill du ha fler recept? Sök i flikarna. Där kan du hitta bra recept till både flyt- och mosperiod.

Har du några tips till andra som du vill dela med dig av? skriv dem gärna här nedan👇

Stort lycka till och skriv gärna om du har några frågor. Du kan kontakta mig här eller i vår facebookgrupp här på Gotland för Gastric bypass/sleeve opererade.
Trevlig helg!

https://www.facebook.com/groups/739756324118471/

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar

    Midsommar - ännu ett lyckat och värmande släktskap

    Ännu ett år vi firar tillsammans i midsommarvärmens solsken. Tur med vädret denna dag.  En vacker liten midsommarprinsessa🌷 Ett långväga be...