torsdag 18 januari 2024

Komplikationer vid Gastric bypass

 Det finns tidiga och det finns sena komplikationer vid operation. Det första som kanske dyker upp i huvudet är läckage, det var i alla fall det jag var räddast för när jag gjorde min operation. Men det finns en hel del andra komplikationer som jag tänkte beskriva här. I vår fysiska grupp som vi har här på Gotland ska vi prata om just komplikationer vid nästa träff. 

Vi börjar med de tidiga komplikationerna och med det menas komplikationer som uppstår i samband med eller snart efter en operation. Som sagt, det som dyker upp i ens huvud är ju läckage som kan uppstå där t ex tarmen är fastsydd i magsäcken. Man kan även få en blödning, blodpropp, tarmvred, man kan få ett stopp i enteroanastomosen, magsäcksröret som gör att man måste stanna kvar/eller åka tillbaka till sjukhuset, även infektioner kan uppstå.

Hobs uppger på sin sida: obesitasoperationer att det vanligaste de kommit i kontakt med är tarmvred, näringsbrist, gallsten, järnbrist och smärtor. 

De sena komplikationerna kan komma i form av dumping och sen dumping. Tarmvred, näringsbrist, Alkoholberoende, överskottshud som ger eksem och sår.

Detta är en kort sammanfattning av de komplikationer man kan få, för att läsa mer rekommenderar jag dessa sidor:

1177 - Fetmaoperationer

obesitasoperationer

Efter din operation går du snabbt ner i vikt, det uppstår förändringar i din kropp och du kan känna dig sjuk av dessa. Dessa förändringar behöver du inte söka vård för, de är övergående. 

De vanligaste förändringarna är att du börjar frysa mycket, du känner dig onormalt trött, du kan tappa hår och få torr och fnasig hud. Omgivningen brukar få känna på dina humörsvängningar.

Men i det stora hela brukar dessa operationer gå bra. Det är viktigt att du tar till dig av informationen och att du frågar om allt du inte förstår. Det finns människor att prata med, t ex obesitasmottagningar, HOBS, privata medmänniskor eller gå på träffar där du kan prata med andra som varit med om samma sak. 

Kom ihåg: Ingen fråga är onödig! Det är ditt liv, din hälsa och din framtid som står på spel och det är viktigt att du tar hand om dig.

Vi är en liten grupp här på Gotland som träffas regelbundet, vill du vara med? Hör av dig!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Midsommar - ännu ett lyckat och värmande släktskap

Ännu ett år vi firar tillsammans i midsommarvärmens solsken. Tur med vädret denna dag.  En vacker liten midsommarprinsessa🌷 Ett långväga be...