onsdag 20 november 2019

Var är du?

 Innan jag gjorde min operation 2011 skulle ingen människa få in mig på ett gym. Jag hade en bästa väninna som tränade body building. Hon var så sjukt vältränad och levde bra och åt nyttigt. Själv åt jag det jag tyckte va gott, jag rökte på den tiden och jag avskydde konditionsträning. Det här var alltså -80 talet och jag började min överviktsresa. 

Flera var de gånger när min väninna ville att jag skulle gå med och gymma, jag svarade som alltid: - "glöm det"!

Men så hade jag väldiga problem med min allergi. hade en besvärlig nickel/krom/vatten-allergi som gjorde att jag långa perioder hade sår och vätskefyllda blåsor på händer och på kroppen. Det kliade sjukt mycket. Hon tipsade mig om att äta en ganska ensidig kost och ha en chockdag i veckan. 

Jag började leva på kokt torsk, gröna ärtor och ris 6 dagar i veckan. Den 7:e dagen åt jag det jag ville. Först blev min allergi bättre och sedan började det hända något i kroppen också. Under 10 veckor gick jag ner 10 kg. jag var överlycklig. Jag tog promenader varje dag. Jag mådde bra. 

Sedan slutade jag. Återgick till min vanliga kost varvat med cigaretter och choklad. Snart var jag tillbaka men 15 kg tyngre. Sedan fortsatte jag bara. Ökade i vikt, levde ganska osunt. 

När jag flera, flera år senare och efter 4 graviditeter varav 2 tvillinggraviditeter fick en propp i mitt ena lår, slog verkligheten mig rätt så hårt. Jag insåg att jag faktiskt kunde dö av min övervikt. Min läkare på vårdcentralen hjälpte mig att få en remiss till överviktsmottagningen (fanns inte då, utan hette stomimottagning) där jag äntligen fick hjälp och kom iväg till Danderyds sjukhus för att göra en gastric bypass. Det fanns inte mycket information att få om denna resa jag skulle göra. men jag studerade allt jag kom över som fanns inom gastric bypass när jag var redo att bli opererad - var jag mycket påläst. Nu hade jag fått nog av ett liv som överviktig - en gång för alla skulle jag ner i vikt och inte gå upp det igen.

Äntligen skulle jag få ett nytt liv där lyckan skulle spira. Jag skulle hitta mig själv långt där inne i mig själv.

Nu kom också intresset för att träna och lite smått började jag träna på gym. Det kändes lite obekvämt i början, men jag ångrar inte att jag började.

Jag blev inte "lyckligare" direkt - ett tag blev jag mer osäker och mer fundersam. Men för varje kg blev jag gladare och med glädjen kom också lyckan. Lyckan att kunna springa, hoppa och leka med mina barn. Att orka vara i farten utan att känna motstånd. 

I alla dessa år som jag gömt mig bakom en mask av komik, roligheter och falsk glädje - fanns nu bara "lilla jag". 

- Var är du?

  • Vem var jag utan den jag gjorde mig rolig över? 
  • Vilken person skulle jag vara i mitt nya smala liv? 
  • Varför fanns hon inte i spegeln när jag tittade efter henne? 
  • Var gömde hon sig? 

Alla andra kunde se henne. Men jag kunde inte se henne på många år, inte på riktigt. jag var aldrig riktigt nöjd de första åren jag strävade hela tiden efter annat och mer. När jag idag ser på bilder - ser jag en smalare variant av mig själv. Det är en stor sorg inom mig att jag aldrig kunde se henne, just då! När jag som mest behövde det. 

Var fanns den hjälp jag borde ha fått? Någon som jag kunde ha pratat med, som hade förstått mig. 

tisdag 7 augusti 2018

Vad är en gastric bypass

 Det är inte mycket kvar av din magsäck när du gör en gastric bypass, den största delan kopplas bort och sedan även den första delen av tunntarmen. Det går mycket fortare för maten att nå tunntarmen och det måste man tänka på när man äter mat.

Så här ser det ut:
 (Bilden är hämtad från 1177.)
 
Man blir väldigt fort mätt när man äter och det är för att istället för att maten hamnar i magsäcken så kommer den direkt ner i tunntarmen. Magsäckens del som kopplas bort och tunntarmen kopplas sedan ihop med mellersta delen i tunntarmen där tillförs bukspott och galla som hjälper till att bryta ner maten.

Man kan känna sig illamående och väldigt mätt om man äter för fort efter en Gastric bypass. Äter man fet mat och t ex söt mat som efterrätter eller godis kan må väldigt dåligt. I början känner man sig inte så sugen på den sortens mat så då är det ganska enkelt att hålla sig ifrån den. 

Det är först något år eller två efter operationen som utmaningen börjar.

Tunntarmen som är kvar kan inte bryta ner så stora mängden fett och därför kan du få diarré om du äter för mycket fett. Diarrén är mest fett som tarmen inte hunnit med att ta upp. 

Min stora fiende är socker, socker gör att jag mår väldigt dåligt och blir alldeles svettig och skakig i kroppen. det kan även orskas av laktos. Många som operar sig blir laktoskänsliga, det har jag blivit. Jag mår bäst av att äta laktosfri mat.

En sak man måste tänka på efter en gastric bypass är att tugga maten ordentligt, om man äter fort och tuggar maten dåligt kan magsäcksröret bli fullt och då tar det stopp. Det kan hända att man får kräkas upp det man nyss ätit.

Oftast försvinner de här problemen efter några år, då man lär sig sina begränsningar. Man lär sig lyssna på sin kropp och man äter i den takt kroppen tillåter. Men så klart händer det även idag att jag får ont i magen, mår illa och får en dumping. Men oftast är det självförvållat och när jag är hemma och slarvar. När jag är på jobbet eller går ut och äter försöker jag alltid att äta sådant som jag vet är ett "säkert kort"

Ja, det här var lite om hur en gastric bypass går till. Information och bild har jag hämtat från 1177, men mycket är skrivet av min egen erfarenhet. Om du funderar på att genomgå en sådan här operation är det viktigt att du förbereder dig, det är livslångt åtagande som du inte kan ångra. För mig var detta det bästa som kunde hända. Jag har haft många fördelar genom att jag gjort denna operation, jag mår verkligen bra.

 
 
 

Midsommar - ännu ett lyckat och värmande släktskap

Ännu ett år vi firar tillsammans i midsommarvärmens solsken. Tur med vädret denna dag.  En vacker liten midsommarprinsessa🌷 Ett långväga be...