söndag 27 oktober 2024

söndagsconcarne

Hej!
Ett bra tag sedan jag skrev här. Mycket har hänt som gjort att jag inte orkat. Har förlorat min mamma som gör att det känns ganska jobbigt just nu.
Men idag ska jag dela med mig av min egna "söndagsconcarne"
Receptet eller anvisningar kommer här:
Falukorv med hög kötthalt eller halloumiost går lika bra. Skär i stavar
stek rödlöken och vitlök tills de blir mjuka. 1 rödlöken o 4 vitlöksklyftor. Jag hade egen tomatsås i frysen, men går bra med krossade tomater från affären också😄
Kokade vita bönor som legat i vatten över natten
Kryddor använde jag dessa
stek korven och blanda i såsen tillsammans med de kokta vita bönorna.
Om du vill kan du fördelaktigt blanda i creme fraice det blir fylligt o gott.
Sist men inte minst...tada...
serveras med potatis, ris eller bröd

fredag 23 augusti 2024

ett gympass är aldrig fel

Att träna är aldrig fel. Du kan göra det på många olika sätt. Inte nödvändigtvis på gym.
jag tog mig en tur ner i gymmet på hotellet. Litet men helt fungerbart💪

Nu väntar en dag full av äventyr och häng med delar av familjen. 
Fin fredag på er❣️
#strongwomen 
#ettbättre2024




lördag 10 augusti 2024

middag i uterummet

Det är gott att äta middagen i uterummet och jag tror denna rätt är en av mina godaste skapelser på tallriken.
#kalorisnål #vitkål

måndag 22 juli 2024

Nu frodas det

I min trädgård börjar det hända saker. Äntligen! Den lilla kalluft som envisades att dröja sig kvar efter midsommar med ostadigt väder och regn, kalla vindar - gjorde att det mesta stannade upp. Men nu så... FÖrsta bilden är av väggen där mina druvor frodas och växer till sig.
Denna bild är tagen nedifrån på min aubergineplanta. Så vackra lila blommor, det gör nästan ingenting om det inte blir några frukter på den.
Var bara tvungen att ta en bild av min tistelblomma. Är den inte helt underbar?
Chilli, på både längden och bredden - flera olika sorter. Dessa ska bli röda så småningom.
Spetspaprika, jag satte lite kärnor från en frukt och det blev en hel buske. Nu kommer det fina paprikor på den.
Mina svarta tomater, ser ju läckra ut. 
Snart så. Röda ska de bli. 
Mina fantastiska gurkor. Jag hoppas på många.
Lilla fjärilen tycker mycket om att flyga in och ut i växthuset. 
Den aubergineplanta som står i växthuset har börjat få små frukter på sig. Underbart!

fredag 5 juli 2024

Den nyttiga trädgården

 Vad odlar du för nyttigheter i din köksträdgård? Vad bör man egentligen odla?

Jag vill varje år testa något nytt att odla, det innebär att det kan bli ett totalfiasko😂. Men det gör inget för något lär man sig alltid. I år har jag flera olika sorters av chilli, plantorna fick jag av mig granne som hade satt flertalet olika i överflöd. Några stycken är: 

  • Buena Mulata - Styrkan är medelstark. Plantan blir 45-60 cm. hög och bär tidigt mängder av slanka, blanka mörkvioletta frukter som övergår i orange för att slutligen mogna i djupt rött. 
  • Trinidad purple coffee Styrkan är kraftig. en kompakt och stadig planta med massor av små, ca 3-4 cm långa, koniska, högblanka, kraftigt violetta frukter, som övergår i rött vid fullmognad. Frukterna passar bra att torka för senare användning. 
  • Korall - styrkan är hett  Frukterna är runda. Från början mörkgröna, men övergår snart i blankt mörkrött. Köttet är tjockt och saftigt,  
  • Charsmir - styrkan är mild hetta och mycket smak. 
  • Habanero (orange, lemon, red) - styrkan är mycket het chili. fruktig och aromatisk smak som ger stora frukter.


Kommer nog ge mig på att övervintra i alla fall några av dessa då grannen tipsade mig om att de utgör väldigt vackra krukväxter i stora fönstrar. Så vi får väl se om jag lyckas och att alla små oinbjudna gäster håller sig borta. Chilli plantor liksom paprika och Aubergine älskas av löss och spinn mm. 
  • Aubergine - har redan kastat ut en planta som blev alldeles full av löss. Har nu tvättat alla plantorna med såpvatten som gett bra resultat. Den växten jag kastade ut fick även den en omgång med såpvatten och den tar sig igen sakta men säkert.
    • Jag har några av mina Auberginer i växthus och några i uterummet, det blir en viss färgskillnad i bladen då de i växthuset får mer direkt solljus. Auberginen behöver sol och värme för att växa bra. 
  • Paprika odlas som chili och så tidigt om du har ljus och plats, den är tacksam att ha i fönstret och när du väl sätter ut den går det fortare om den är större. Paprikan älskar värme! Sätt den färdiga plantan i en stor kruka.
Jag hoppas att jag längre fram kommer kunna lägga ut bilder på min lilla skörd från trädgården, så håll utkik om du är intresserad. Vill du ha fröer? Hör av dig så fixar jag det. 
Önskar en fortsatt fin juli månad och vi hoppas på att värmen kommer åter.

måndag 24 juni 2024

Midsommar - ännu ett lyckat och värmande släktskap


  • Ännu ett år vi firar tillsammans i midsommarvärmens solsken. Tur med vädret denna dag. 
    En vacker liten midsommarprinsessa🌷
    Ett långväga besök från Rio, men smärtsamt farväl midsommardagen. Vi ses snart igen❤️
    Hela klanen samlad för fotografering vid blomsterplockande. 
    Så blev det en liten ridtur för de yngsta🐴
    Skål för härlig midsommarkväll. 

måndag 10 juni 2024

Måndag, startskottet för veckan


  • Veckans första dag drog igång med lämning på hunddagis vilket innebar en längre biltur för mig. Det gick bra. Är nöjd och glad över att äntligen vara lite oberoende och köra själv. 

    Addie var förberedd och väldigt glad för att få åka till sina kompisar. Fantastiska tjejer som hjälper mig på bästa sätt🙏

    Dagen spenderades till största del hos mamma. Vi tvättade, klippte, rullade och fönade hennes hår. Hon blev så fin och verkade nöjd och ganska trött efter detta. 
    Min mamma 93 år ung! 
    De säger jag är lik min mamma❤️
    På detta foto är min mamma 20 år, så vacker💗


lördag 8 juni 2024

Tips: Baka ett gott bröd - som någon annan kan äta!

Hej allihop! 

Tänkte tipsa om ett riktigt gott bröd idag, själv kan jag inte äta det - eller jag kan äta lite. Men det är roligt att kunna bjuda på ett riktigt gott och fint bröd till grillkvällarna i sommar. Lätt att ta upp ur frysen och servera till salladen och grillningen.

Visst ser det gott ut? Du hittar receptet hos Madame Edith på expressens "Allt om mat" receptblogg: Buffébröd

Ett brödrecept som du kan prova och som fungerar ganska bra även för mig är detta:
Jag kommer inte ihåg vart någonstans jag fått receptet men fick det strax efter jag börjat äta riktig kost efter min operation - sjukt länge sedan.

LCHF bröd i form

3 dl linfrö
3/4 dl hasselnötter
1 dl skalade sesamfrön
50 g fiberhusk
3/4 dl sötmandel
2 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 50 g smör, smält
  • 1 dl creme fraiche
  • 250 g keso naturell
  • 6 stycken ägg
  • Gör så här:
  • Börja med att sätta ugnen på 175 grader och smält sedan smöret. Låt svalna något innan du börjar mixa nötter och frö (inte linfröna de ska vara hela) till ett mjöl. Rör sedan ner linfröna. Blanda alla ingredienserna och häll smeten i en klädd (bakplåtspapper) avlång brödform. Grädda limpan i ca 1 timma och 10-15 minuter. Ta sedan ut det ur ugnen och låt svalna på ett galler under bakduk.

  • Lycka till!
  • tisdag 4 juni 2024

    En tanke om hur livet förändras så snabbt...

     Igår var jag på en träff där vi diskuterade bland annat hur mycket vikt man tappar efter en gastric bypass-operation. Att länge levat i en bubbla där man enträget försöker att dölja alla kilon på sin kropp. Att man inte kan förstå att man ändå anpassar sig så bra. Det nya jag...blev den nya verkligheten och nu vet jag inget annat.

    Går det verkligen så fort? Ja, för en del av oss går det så fort. Viktminskningen kommer snabbt och det första året åker man på den där räkmackan och kan äta nästintill allt som magen och kroppen accepterar och ändå går man ner i vikt. Sedan kommer den där verkligheten ifatt en, en del av oss får kämpa lite hårdare med de sista kilona och andra ja de har fått behålla den där räkmackan även ett andra år.

    Men visst är det fantastiskt att se resultatet, när man i många år kämpat med sin jojobantningen. Att kunna ta fram den där gamla kartongen med kläder som man inte kunnat ha på flertalet år... Härligt, härligt. 

    söndag 2 juni 2024

    Jag ställde en fråga och någon ville veta...

    Eftersom jag skriver ganska mycket här, så skrev jag ut en fråga om någon ville veta något. Jag fick bland annat ett mejl som jag fann lite intressant, ska försöka skriva lite om detta här nedan. (Att tänka på är att jag utgår från mina egna tankar, mitt sunda förnuft. Jag har ingen medicinutbildning, har du ett beroende ska du alltid vända dig till sjukvården där du får specialisthjälp.)



    Att vara matberoende, att alltid tänka på vad som ska in i munnen - hur gott allt smakar. Eller ångesten över att man inte kan vara utan att stoppa saker i munnen.

    För mig har det alltid handlat om att jag småätit, jag har aldrig sett mig själv som beroende av mat, kakor eller godis. Men egentligen så är man ju det till en viss del, man bygger upp ett beroende där man vill ha mer av det söta/goda. Sedan kan det goda vara både godis, mat, läsk eller andra saker. Hur rädd är man inte då för att göra en operation?! Man vill ju vara smal, snygg och välmående. Men någonstans på vägen finns spöket, det där spöket som säger att du kommer att misslyckas och även efter operationen kommer du hitta sätt att smussla i dig av de godsaker du vill ha. 



    Vad händer då när man helt plötsligt inser att man håller på att skapa ett nytt beroende? Man har i sin ångest hittat ett sätt som dämpar mardrömsspöket som hela tiden knackar en på axeln. Det är rinnande, lättsmält och det smakar himelskt och alla problem försvinner?!

    Jag talar om alkohol! Idag har det blivit mer upplyst att man finner det som en stor risk att man utvecklar alkolism efter en operation. Det ger en mättnadskänsla och det ger tillfälligt ett lugn. Eftersom man inte längre kan dämpa sin ångest med mat eller liknande så fungerar det att göra det med alkohol. Läs gärna mer på HOBS sida: Nya Alkoholvanor

    1. Vad gör du om du misstänker att du har ett beroende? 
    2. Om du känner att du är på väg in i ett beroende? 
    3. Att du är rädd för att du kanske kommer att skapa ett beroende längre fram?
    1. Jag vill gärna be dig att om du misstänker att du har ett beroende kontakta då sjukvården och få proffisionell hjälp direkt. Du kommer inte klara det på egen hand. Ta hjälp av någon närstående, inom eller utom familjen eller en god vän. Försök att vara modig och be om hjälp. Ta kontakt med din vårdcentral och ta kontakt med din dietist, ta hjälp av psykolog. 
    2. Är du orolig för att du kanske dricker lite för ofta och för mycket. Fråga din partner eller någon annan i familjen. Be dem vara uppriktiga. Sök hjälp och ta emot hjälp, även om det är svårt eller det gör dig ledsen.  Ta kontakt med din vårdcentral och ta kontakt med din dietist, ta hjälp av psykolog. 
    3. Om du är orolig för att du kommer att skapa ett beroende längre fram, sök hjälp redan nu. Ta kontakt med din vårdcentral och ta kontakt med din dietist, ta hjälp av psykolog. 

    Inte ett lätt ämne att skriva om, det finns många olika sorters beroenden. Där endel äter för mycket - äter andra för lite. Man kan missbruka på många olika sätt. Jag skapade vår grupp "Hälsa för Gastric bypass-/Gastric sleeveopererade" för att jag under mina år som opererad förstått att det inte finns så mycket stöd för oss. Där vi borde få hjälp efter hemkomsten som nyopererad och fråntagen möjligheten att äta som vanligt inte finns, så hamnar man direkt utanför. Kanske man inte kan se skillnaden för att man fortfarande är ensam. Det är stöd och hjälp som man behöver om man ska lyckas med sin operation. Detta stöd kan komma i olika former, t ex partner, familj, vänner eller om man väljer en egen dietist och psykolog. 

    Men möjligheten att den finns inom sjukvården borde vara obligatorisk. Jag hoppas att detta inlägg ger dig en tanke, var du än befinner dig i din resa att vara uppmärksam på dig själv. Kom ihåg att alltid berömma dig själv för varje lite steg i rätt riktning. 

    Sommar, sommar och sol...

    Så är vi där igen... sommaren går mot slutet och hösten börjar göra sig påmind. Nu gäller det att minnas sommarens alla glädjeämnen.  Vad ha...