onsdag 29 november 2023

snabbmat❤️

När man inte orkar laga kvällsmat och man kastar ihop något enkelt, som smakar himmelskt.

tisdag 28 november 2023

Snö, snö och mer snö!

 Idag firar jag 14 dagar sedan operation😊! Dessa dagar har gått förvånansvärt snabbt ändå, trodde jag skulle sitta och bli galen. Men dagarna består i träning, stickning, att äta, träna, sticka och åter träna. Små promenader inomhus sedan snön kom, fick ju inga isdubb till kryckorna... men de väntar på mig hos sjukgymnasten. Tills jag fått hämta dem får jag vackert stanna inomhus😣. 


Men det ser väldigt härligt ut med all snö, hade gärna tagit en lång promenad med Addie idag. Hon har tråkigt😕 - som hon älskar snö och jag fattar inte💭 att hon vill att jag ska komma ut?!


Bara 14 dagar efter operation är jag förvånad över hur mycket rörlighet jag har i knät. jag har ännu stygnen kvar och det första bandaget de satte på mig. Stygnen ryker den 5 december och då ska jag till sjukgymnasten för första gången efter operation. Spännande om hon tycker som jag.


Svullnaden har lagt sig mycket och jag känner att även smärtan efter blodproppen i vaden börjar sakta men säkert ge med sig. Tänker om jag inte fått den, hade jag varit mycket piggare idag och kanske hade jag varit ännu mer rörlig. Trist med den missen i sjukvården, tycker jag. 


En hel del stickning har det blivit. här kommer lite smakprov vad jag gjort dessa dagar. 

Mössam, halsduk och vantar
Strumpor i olika storlekar och babymössa.
Babymössa-, strumpor & vantar. 
set med babymössa, strumpor och vantar. 

Önskar er alla en härlig tisdag i den mjuka, fluffiga och härliga vintersnön💓

fredag 24 november 2023

Vad är en propp?

 En blodpropp är ett stopp i ett blodkärl, blodet levrar sig och det blir ett dåligt flöde. En blodpropp kallas också för trombos.

Symptom för att du har en propp kan vara svullnad, rodnad och smärta. Vilka är då i riskzonen för att få en blodpropp?

  • Vem som helst kan få en blodpropp, ärftlighet kan spela roll.
  • Livsstilsfaktorer spelar roll, t ex rökning, 
  • Efter operationer såsom i mage, höft- och knäledsoperationer.
  • Att vara sängliggande i flera dagar utan att vadmusklerna används regelbundet.
  • stillasittande t ex långa resor.
  • graviditet, förlossning och användning av p-piller.
  • Övervikt.
I kroppen har vi två olika sorters blodkärl, vener och artärer. Venerna leder tillbaka det blod som är syrefattigt till hjärtat och lungorna för att det ska syresättas igen. Det är i venerna som de allra flesta blodproppar bildas. Och det är i vadmusklerna som de oftast bildas. De bildas oftast i de djupa venerna i vadmusklerna och kallas då för "djup ventrombos".

Varför skriver jag om detta idag då? - Jo, för i onsdags fick jag åka till ortopeden på lasarettet för att min vad gjorde ondare än mitt opererade knä. Jag förstod nog någonstans inombords att det var en propp, men ville nog inte riktigt förstå. Jag har haft en blodpropp en gång tidigare, 2010. Men den här gången är jag ledsen och besviken på sjukvården. Detta hade kunnat undvikas...
Jag var så noga med att tala om att jag tidigare haft en propp och att jag hade en oro inför detta. Men man litar på vården, det ska man kunna göra. Jag vill absolut inte prata illa om min läkare som gjorde min operation och skrev ut min medicin, han gjorde nog som de alltid gör inför sådana här operationer. 
Men man skulle kanske tagit lite höjd för min oro, för att jag faktiskt haft en propp tidigare och för att säkerställa att det inte skulle hända igen. 
Jag mår mycket bättre idag, jag har fått starkare medicin som tar hand om min propp och jag fortsätter att röra på mig som ordinerat. kanske att jag gör lite fler övningar som inkluderar vadmuskeln😏

Vad vill jag med detta då? - Jo, kom ihåg att det är bara någon minut som kan ändra ditt liv. Det är så lite som behvövs för att allt ska ta en vändning som du inte räknat med. KOm ihåg om du ligger i en riskfaktor att du ska röra på dig. 
  • Stillasittande jobb - res dig en gång i timman och gör 30 tåhäv. Gör gärna en lättare övning där armarna befinner sig över bröshöjd. T ex "plocka äpplen". 
  • Ta en promenad om dagen på 30 minuter så att du får lite puls. Så att hjärtat får arbeta runt blodet ordentligt och öka syresättningen.
  • ät gärna hälsosamt.
FÖr att läsa mer om detta kan du göra det på denna sida: blodproppsskolan
Ta vara på er dag och var rädda om er!

tisdag 21 november 2023

Så här blev det! eller kommer att bli...

Som många vet har jag haft problem med mina knän. Artros. Inte världens roligaste, men heller inte det värsta tänkbara. Jag har i många år lyckats att hålla min artros i schack med träning och min smärta har inte varit olidlig. Men för ca ett år sedan blev det värre och smärtan blev nästintill outhärdlig vissa timmar av dygnet. 
Jag slutade träna på gymmet. Jag slutade att ta promenader med hunden. Jag slutade att gå i trappor om det fanns hiss.  När min läkare på ortopedmottagningen sa att det vara dags att sluta kämpa och ta emot hjälp så slutade jag att skjuta undan tanken på att det var dags för operation och en ny knäled.
Nu är det gjort på vänster ben. Nu har jag fått en halvprotes där. 
Så här såg mina knän ut innan operation. ingen vacker syn alls. här ser man tydligt att insidan av knäna är det i stort sett ben mot ben. Oskönt kan säga er. 
Nu har jag fixat till det vänstra knät och det ser ut så här med protesen:
spännande eller hur? Att de kan fixa till det så att det blir bättre och man slipper smärtan. Nu har kirurgen gjort sitt och nu är jobbet mitt att se till att det blir så bra det kan bli. Har fått ett häfte med instruktioner på hur jag ska röra mig, hur jag ska träna och restriktioner på hur mycket jag ska böja mitt knä. Just nu är knät ömt, svullet och det är svårt att röra sig. Men för varje dag blir det lite lättare. Att följa sitt träningsprogram har jag förstått är det viktigaste just nu. Att inte fuska utan trots smärta göra det som krävs av en. 
Idag firar jag att jag varit opererad i en hel vecka. 
Jag mår bra. Men som jag förutspått så tycker jag att livet är lite tråkigt när man inte kan vara som vanligt. Jag blir lite rastlös, men som tur är så är jag ännu ganska trött efter detta och måste vila en del. 





torsdag 16 november 2023

Del av ett nytt knä

I fredags åkte vi till Stockholm, mannen och jag. Madelene flyttade till egen lägenhet. Vi skulle komma upp för att hjälpa till - men de var nästan färdiga när vi kom. Trevligt hade vi i alla fall. Vi fick också träffa Louise pojkvän Albin. 
Madelenes säng var jättefin men hon behöver garanterat några köksstolar, pallarna var inte så sköna - men det får hon  ta efterhand. Jättemysig fin lägenhet.

Helgen gick i en rasande fart. Det bästa när man bor hotell är ju frukosten, eller hur. Jag såg fram emot frukost både lördag, söndag och måndag - men tyvärr ville min mage annat. Jag kunde inte äta så mycket som jag önskade. På lördagen gick vi på Ikea hela dagen. Riktigt mysigt var det. VI avslutade med middag i närheten av Louise vid midsommarkransen. 

mannen åkte hem i söndags igen, jag stannade då jag skulle vidare för operation på tisdagen.  Så det blev hotell i Upplands Väsby och operation på LÖwenströmska sjukhuset, ortho center under tisdagen.
Jag tänker inte bjuda på några avslöjande bilder på mitt knä mer än det här under. Operationen gick jättebra och jag var kvar på avdelningen till onsdag eftermiddag. Så igår kväll kunde jag somna i min egna säng. 
Härovan ser ni min knäled, med de nya delarna som ska få mig att slippa värk och elände. Just nu är värken ganska omfattande och jag har aldrig i hela mitt liv ätit så mycket värktabletter som jag gör just nu. 
Ska nu bara träna på att räta ut och böja, gå och stå. Men ser fram emot när jag fritt kan röra mig igen.



söndag 12 november 2023

Hyllning till alla pappor idag

 Idag hyllar hyllar vi våra pappor, alla dem som finns runtom oss men också alla dem vi minns med respekt. Jag tänker idag på dig, pappa. Alla de stunder vi tillbringade tillsammans med hästarna, i traktorn, i ladugården och dina mikrosovstunder framför tv.n.


Jag minns när vi skulle rida in Granat (min första häst) och du hade så mycket klokskap. En sandsäck över ryggen, jag red på gammelhästen Tina så han skulle förstå att sandsäcken sen skulle vara jag. Tillslut så fick jag äntligen sitta upp på honom, men jag fick ingen sadel🙁


Kommer ihåg att jag tyckte det var så orättvist, men du var stenhård. Ingen sadel förrän jag kunde rida fullt ut med bra balans. Sadeln kom så småningom, så tacksam för alla dina råd och alla de gånger vi pratade med varandra.



Till alla er andra pappor vill jag säga; ta vara på stunderna tillsammans. Till alla era barn vill jag säga; stunder ni har idag kommer aldrig igen. Se till att kramas, att träffas och ring varandra, bry er❤️

En dag är det försent.


lördag 11 november 2023

Minisemester i vår vackra huvudstad

Ligger och njuter av lördagsmorgonen i en hotellsäng i vår vackra huvudstad. Himlen utanför är blå med lite lätta moln, inget regntungt...än😉.

Oftast åker man hit när man har ett ärende. Jag tror inte jag åkt utan anledning, man passar på att ta lite ledigt i samband med att man är i Stockholm. 
Att bara åka hit för lite semester är inget jag gjort. Denna gång är det två anledningar som gör mitt besök. Det första är för att en av döttrarna flyttat till ny lägenhet. Anledningen är egentligen att mamma hjärtat längtar och då var det ju bra att kunna skylla på att man måste hit för att hjälpa😍. 
Den andra anledningen är mindre rolig, men nödvändig. Ibland behöver kroppen nån liten reservdel såsom en liten del till ett knä. 

Utsikten från mitt hotellfönster
Önskar er alla en fin lördag🌼

torsdag 9 november 2023

Ledig dag, välförtjänt cykeltur

 Idag var sista dagen jag cyklade innan min operation. Det gjorde jag såklart tillsammans med Addie. Vi tog en tur ner till Stenkyrka affären. Det är ändå en rätt rejäl tur för Addie att springa. Men det är hon som sköter takten, jag anpassar mig efter henne och när hon vill vila - ja då vilar vi.


De ordnar det så fint utanför affären. Nu blandas pumpor med julinspiration. Vi går mot en underbar tid, då man ska vara tacksam över allt man har och ta vara på stunder tillsammans. 

sedan måste man ju få lite snacks när man är så duktig 


I helgen ska vi hjälpa vår dotter att flytta sedan fortsätter jag till Löwenströmska för operation. Det är ändå lite pirrigt. Det känns ändå skönt att få det gjort nu. Nu kan allt bara bli bättre.

tisdag 7 november 2023

Vad händer när du blivit opererad?

 När du gjort din operation och kommit hem så känns allt nytt. Du kommer hem och ser precis likadan ut som när du åkte. Men något har hänt med dig, nånting inom dig. Det är svårt att sätta ord på känslan när man kommit hem. Det är ingen större förändring från när man åkte, men ändå är allt - precis allt förändrat. 

Vad händer då inom sjukvårdsbiten när du kommit hem? Ringer någon och önskar dig välkommen hem och kollar hur du mår? - Nej, det gör ingen. Men i det stora hela ser det ut såhär:

Första besöket efter 6 veckor är hos en dietist. Hen stämmer av att allt är som det ska med måltider och mat. Här kan du (är meningen att) du ska ställa frågor. samla på dig och skriv i en liten bok vad du har för frågor. KOm ihåg att skriva ner svaren - det är lätt att glömma när man sen kommer hem. Be också om broschyrer det finns och det är bra att samla på sig att läsa och att hela tiden lära sig mer om sitt nystartade liv. Man kan aldrig få för mycket information.

Nästa besök sker ca 6 månader efter operationen, det då du får komma till obesitasmottagningen på Visby Lasarett och träffa sköterska. Man pratar om hur man mår, hur det fungerar i vardagen. Man tar också blodtryck, midjemått och vikt. 

Sedan är det efter 1 år som man gör nästa besök hos läkare på obesitasmottagningen, då träffar man obesitaskonsulten från Danderyd. Nu tas också de första blodproven för att kolla att man har en bra balans i kroppen gällande vitaminer och mineraler.

Vid alla besöken tas blodtryck, midjemått och vikt. 

 Det är så viktigt att du kontaktar vården mellan dessa besöken om du mår dåligt. Det är alltid bättre att ta kontakt med obesitasmottagningen och man kan ringa dit och prata in ett meddelande så ringer de upp en. 

 I denna planering verkar det inte ingå någon sorts psykologiskt stöd. Jag tror att man måste själv säga det på ett av besöken om man känner att man behöver det stödet. 

Vad tycker du saknas i eftervården?




fredag 3 november 2023

regn och blåst

Var är de kalla och klara höstdagarna?
Saknar du också dem?
sitter i bilen och väntar på att tanken fylls med gas. Skulle ha cyklat med Addie idag, men det är inte så inbjudande😉
Trevlig helg❤️

onsdag 1 november 2023

Behöver du D-vitamin?

En del av oss människor behöver lite mer D-vitamin än andra under den här mörka och kalla årstiden. Men hur vet vi det?



Om du misstänker att du har D-vitaminbrist ska du kontakta vården där man snabbt och enkelt kan hjälpa dig genom ett blodprov. Man ska aldrig börja äta D-vitamin om man inte har en konstaterad brist av det. Om du tillsätter D-vitamin och överdoserar kan det leda till för höga halter av kalcium i blodet. Har du otur kan detta sedan leda till njursvikt. Så ta först ett prov som konstaterar att du har en brist på D-vitamin. 

Varför får man en D-vitaminbrist?

  • Maten man äter tillgodoser inte behovet
  • Begränsat med solljus (vinterhalvåret här i Sverige) 

  • ibland kan övervikt, andra underliggande sjukdomar - men även viss ärftlighet orsaka detta.

Vad kan symptomen vara?

  • Trötthet
  • Muskelsvaghet
  • Ömhet i skelettet
  • krampkänningar
  • Nedstämdhet
  • koncentrationssvårigheter
I vilka livsmedel hittar vi D-vitaminet?
  • Fet fisk
  • mjölkprodukter
  • växtdrycker
  • matfett
  • ägg och kött innehåller en del D-vitamin
Tänk på att under sommaren räcker det att vistas ute i solen i en kvart endast 2-3 ggr/veckan för att få i oss motsvarande ett dagligt intag av 5-10 mikrogram från mat.

Måndag, startskottet för veckan

Veckans första dag drog igång med lämning på hunddagis vilket innebar en längre biltur för mig. Det gick bra. Är nöjd och glad över att äntl...