Välkomna till min sida fyllda med tips och ideér, historier och annat som rör allt om kroppen och knoppen. Kampen om ett hälsosammare liv. Här delas även andras berättelser. Välkommen!
onsdag 29 november 2023
tisdag 28 november 2023
Snö, snö och mer snö!
Idag firar jag 14 dagar sedan operation😊! Dessa dagar har gått förvånansvärt snabbt ändå, trodde jag skulle sitta och bli galen. Men dagarna består i träning, stickning, att äta, träna, sticka och åter träna. Små promenader inomhus sedan snön kom, fick ju inga isdubb till kryckorna... men de väntar på mig hos sjukgymnasten. Tills jag fått hämta dem får jag vackert stanna inomhus😣.
Men det ser väldigt härligt ut med all snö, hade gärna tagit en lång promenad med Addie idag. Hon har tråkigt😕 - som hon älskar snö och jag fattar inte💭 att hon vill att jag ska komma ut?!
Bara 14 dagar efter operation är jag förvånad över hur mycket rörlighet jag har i knät. jag har ännu stygnen kvar och det första bandaget de satte på mig. Stygnen ryker den 5 december och då ska jag till sjukgymnasten för första gången efter operation. Spännande om hon tycker som jag.
Svullnaden har lagt sig mycket och jag känner att även smärtan efter blodproppen i vaden börjar sakta men säkert ge med sig. Tänker om jag inte fått den, hade jag varit mycket piggare idag och kanske hade jag varit ännu mer rörlig. Trist med den missen i sjukvården, tycker jag.
En hel del stickning har det blivit. här kommer lite smakprov vad jag gjort dessa dagar.
Önskar er alla en härlig tisdag i den mjuka, fluffiga och härliga vintersnön💓
fredag 24 november 2023
Vad är en propp?
En blodpropp är ett stopp i ett blodkärl, blodet levrar sig och det blir ett dåligt flöde. En blodpropp kallas också för trombos.
- Vem som helst kan få en blodpropp, ärftlighet kan spela roll.
- Livsstilsfaktorer spelar roll, t ex rökning,
- Efter operationer såsom i mage, höft- och knäledsoperationer.
- Att vara sängliggande i flera dagar utan att vadmusklerna används regelbundet.
- stillasittande t ex långa resor.
- graviditet, förlossning och användning av p-piller.
- Övervikt.
- Stillasittande jobb - res dig en gång i timman och gör 30 tåhäv. Gör gärna en lättare övning där armarna befinner sig över bröshöjd. T ex "plocka äpplen".
- Ta en promenad om dagen på 30 minuter så att du får lite puls. Så att hjärtat får arbeta runt blodet ordentligt och öka syresättningen.
- ät gärna hälsosamt.
tisdag 21 november 2023
Så här blev det! eller kommer att bli...
torsdag 16 november 2023
Del av ett nytt knä
söndag 12 november 2023
Hyllning till alla pappor idag
Idag hyllar hyllar vi våra pappor, alla dem som finns runtom oss men också alla dem vi minns med respekt. Jag tänker idag på dig, pappa. Alla de stunder vi tillbringade tillsammans med hästarna, i traktorn, i ladugården och dina mikrosovstunder framför tv.n.
Jag minns när vi skulle rida in Granat (min första häst) och du hade så mycket klokskap. En sandsäck över ryggen, jag red på gammelhästen Tina så han skulle förstå att sandsäcken sen skulle vara jag. Tillslut så fick jag äntligen sitta upp på honom, men jag fick ingen sadel🙁
Kommer ihåg att jag tyckte det var så orättvist, men du var stenhård. Ingen sadel förrän jag kunde rida fullt ut med bra balans. Sadeln kom så småningom, så tacksam för alla dina råd och alla de gånger vi pratade med varandra.
Till alla er andra pappor vill jag säga; ta vara på stunderna tillsammans. Till alla era barn vill jag säga; stunder ni har idag kommer aldrig igen. Se till att kramas, att träffas och ring varandra, bry er❤️
En dag är det försent.
lördag 11 november 2023
Minisemester i vår vackra huvudstad
torsdag 9 november 2023
Ledig dag, välförtjänt cykeltur
Idag var sista dagen jag cyklade innan min operation. Det gjorde jag såklart tillsammans med Addie. Vi tog en tur ner till Stenkyrka affären. Det är ändå en rätt rejäl tur för Addie att springa. Men det är hon som sköter takten, jag anpassar mig efter henne och när hon vill vila - ja då vilar vi.
De ordnar det så fint utanför affären. Nu blandas pumpor med julinspiration. Vi går mot en underbar tid, då man ska vara tacksam över allt man har och ta vara på stunder tillsammans.
sedan måste man ju få lite snacks när man är så duktigI helgen ska vi hjälpa vår dotter att flytta sedan fortsätter jag till Löwenströmska för operation. Det är ändå lite pirrigt. Det känns ändå skönt att få det gjort nu. Nu kan allt bara bli bättre.
onsdag 8 november 2023
tisdag 7 november 2023
Vad händer när du blivit opererad?
När du gjort din operation och kommit hem så känns allt nytt. Du kommer hem och ser precis likadan ut som när du åkte. Men något har hänt med dig, nånting inom dig. Det är svårt att sätta ord på känslan när man kommit hem. Det är ingen större förändring från när man åkte, men ändå är allt - precis allt förändrat.
Vad händer då inom sjukvårdsbiten när du kommit hem? Ringer någon och önskar dig välkommen hem och kollar hur du mår? - Nej, det gör ingen. Men i det stora hela ser det ut såhär:
Första besöket efter 6 veckor är hos en dietist. Hen stämmer av att allt är som det ska med måltider och mat. Här kan du (är meningen att) du ska ställa frågor. samla på dig och skriv i en liten bok vad du har för frågor. KOm ihåg att skriva ner svaren - det är lätt att glömma när man sen kommer hem. Be också om broschyrer det finns och det är bra att samla på sig att läsa och att hela tiden lära sig mer om sitt nystartade liv. Man kan aldrig få för mycket information.
Nästa besök sker ca 6 månader efter operationen, det då du får komma till obesitasmottagningen på Visby Lasarett och träffa sköterska. Man pratar om hur man mår, hur det fungerar i vardagen. Man tar också blodtryck, midjemått och vikt.
Sedan är det efter 1 år som man gör nästa besök hos läkare på obesitasmottagningen, då träffar man obesitaskonsulten från Danderyd. Nu tas också de första blodproven för att kolla att man har en bra balans i kroppen gällande vitaminer och mineraler.
Vid alla besöken tas blodtryck, midjemått och vikt.
Det är så viktigt att du kontaktar vården mellan dessa besöken om du mår dåligt. Det är alltid bättre att ta kontakt med obesitasmottagningen och man kan ringa dit och prata in ett meddelande så ringer de upp en.
I denna planering verkar det inte ingå någon sorts psykologiskt stöd. Jag tror att man måste själv säga det på ett av besöken om man känner att man behöver det stödet.
Vad tycker du saknas i eftervården?
fredag 3 november 2023
regn och blåst
onsdag 1 november 2023
Behöver du D-vitamin?
En del av oss människor behöver lite mer D-vitamin än andra under den här mörka och kalla årstiden. Men hur vet vi det?
Om du misstänker att du har D-vitaminbrist ska du kontakta vården där man snabbt och enkelt kan hjälpa dig genom ett blodprov. Man ska aldrig börja äta D-vitamin om man inte har en konstaterad brist av det. Om du tillsätter D-vitamin och överdoserar kan det leda till för höga halter av kalcium i blodet. Har du otur kan detta sedan leda till njursvikt. Så ta först ett prov som konstaterar att du har en brist på D-vitamin.
Varför får man en D-vitaminbrist?
- Maten man äter tillgodoser inte behovet
- Begränsat med solljus (vinterhalvåret här i Sverige)
- ibland kan övervikt, andra underliggande sjukdomar - men även viss ärftlighet orsaka detta.
Vad kan symptomen vara?
- Trötthet
- Muskelsvaghet
- Ömhet i skelettet
- krampkänningar
- Nedstämdhet
- koncentrationssvårigheter
- Fet fisk
- mjölkprodukter
- växtdrycker
- matfett
- ägg och kött innehåller en del D-vitamin
Från sol och vårvärme till dimma och kalla vindar
Ena dagen är det varmt, soligt och fint vårväder då man njuter utomhus med kaffekoppen på en filt. Planterade lite penseer igår och klip...

-
Sitter i terminalen vid båten på väg hem efter fantastiska dagar tillsammans med barnen. shopping, långpromenad, the irish crew, god mat oc...
-
Igår var jag på en träff där vi diskuterade bland annat hur mycket vikt man tappar efter en gastric bypass-operation. Att länge levat i en...