söndag 29 oktober 2023

Tänk hur du ska äta hela veckan!

Jag älskar matscheman! Det är så fantastiskt att bara veta vilken mat man ska äta varje dag!

Så här ser min kommande vecka ut:

Måndag: Kotlett i gräddsås med gnocci

Tisdag: köttbullar med ingefära och koriander

Onsdag: stekt torsk med dillsås och broccoli

Torsdag: pastasallad

Fredag: Söt sesamkyckling med ris


Mina lätta "bra att ha saker" i kyl/frys/skafferi

Jag försöker att alltid att ha yogurt, mjölk och t ex havremjölk hemma i kylen vilket underlättar min frukost som jag gärna skippar då jag känner mig mätt efter tabletter och vatten. Jag har alltid frysta bär i frysen och då är ju nästan😉 smoothiesen färdig.

I mitt skafferi har jag bananer, linser, krossade tomater, rotfrukter och andra frukter såsom äpple, apelsin och kiwi (också bra till smooties eller fruktsallad). lite olika frön och ris, quinoa, oljor mm. 

Jag har alltid frysta grönsaker i frysen, samt kyckling,färs och fisk. Sojafärs är ett jättebra alternativ till vanlig färs om man vill. 

Älskar fördelningen på tallriken som rekommenderas. Du sk ha ½ portion med protein, 1/4 portion med kolhydrater och 1/4 portion med grönsaker. 

I början kanske man fokuserar på proteinet för det är det enda man har "plats" med, men ett tips är att försöka så snabbt du bara kan, att lära dig vilken mängd du orkar äta och lämna plats för kolhydrater och grönsaker. 

Det bästa tipset jag fick när jag gjorde min operation var att använda mig av assiett när jag la upp min egen mat. På det sätter höll jag mina portioner lagom stora. Fungerar än idag.

Jag är dålig på mellanmål. Jag kan ibland börja småäta istället. Det är inte alls bra. Att förbereda är egentligen nyckeln till att lyckas med sina rutiner. 

Gör din egen chiapudding, det är grymt enkelt; vaniljhavremjölk blanda smed chiafrön. Lägg lite tinade bär ovanpå och avnjut detta som mellanmål. Riktigt gott.

Ett annat tips är att ha proteinpulver hemma, det går enkelt att ruska i en shake mjölk med proteinpulver - passar jättebra om du är på språng eller har tränat. 

Varför inte fruktsallad? Där kan man ju ta det man har hemma. På helgen kan man unna sig lite fruktsallad med lite lightglass till. 

Gör det enkelt och gott! Njut och ät det du tycker om och kom ihåg mängden. 

Vill du ha hjälp med planering av måltider? Vad du ska äta och hur du ska lägga upp det? Hör av dig så hjälper jag dig!

Må gott!

fredag 27 oktober 2023

Flyt- och mosperiod efter en Gastric bypass operation

Idag vill jag dela med mig lite om flyt- och mosperioden efter en Gastric bypass. Det kan vara svårt att anpassa sig till sin nya lilla magsäck. Som slår bakut så fort man dricker eller äter för fort eller för mycket. Ca en halv dl får du plats med i din magsäck de första dagarna efter operationen.

För att få i sig vätska i rätt mängd ska du försöka få i dig 1,5 liter per dag. Du kan dricka vatten, te eller buljong mellan måltiderna. Att dricka med sugrör tycker en del är till fördel andra tycker att pipkork, t ex om du har en sportflaska är bättre. Annars finns det många bra att köpa med vatten i vanliga matbutiker. 

Under de första veckorna kan det kännas jobbigt men efter första veckan får du börja äta lite mosad mat.

köttfärsgryta med vitkål denna kan med fördel göras snällare och mixas till slät konsistens. Älskar denna gryta och äter den fortfarande efter alla år.

Ät varannan till var tredje timma i början. 
Du ska äta ca 6 måltider om dagen och det är bäst att redan från början skapa goda vanor som fasta tider med tydliga rutiner. 
Låt gärna dina måltider ta ca 20 minuter, undvik söta och feta livsmedel då de kan leda till dumping.
Om du har svårt att äta och få i dig din flytande kost, försök att äta med tesked och låt det ta tid. 

Gör smoothies, eller gör soppor på buljong, mixa grönsakssoppor till slät konsistens. Även köttsoppor går bra så länge du har en slät konsistens på den.
Använd också laktosfri mjölk då det bidrar till högre proteinintag. Prova dig fram hur mycket du kan äta, det är väldigt individuellt och endel får bara i sig kanske en halv dl första gångerna. Men du bör försöka få i dig 1-2½ dl per måltid. 

Detta kan du t ex äta en dag när du står på flytande kost:
  • Frukost; 1,5-2 dl mjölk, fil, yoghurt, välling eller pulverkost.
  • Mellanmål: smoothies. Smoothie: Mixa frukt och bär med fil eller yoghurt. Du kan med fördel även använda kvarg eller keso.
  • Lunch: 1,5-2 dl slät soppa. Mixa gärna ner 50 gram av följande förslag i soppan: färs, kött, kyckling, skaldjur, fisk, ägg, keso eller kvarg. Mjölk i soppan istället för vatten ger högre proteinhalt. Det finns pulver som du kan använda som bas.
  • Mellanmål: se ovan.
  • Middag: samma som lunchen eller gör en grönsakssoppa till lunch och en färssoppa till middag.
  • Kvällsmål: du kan med fördel äta något av förslagen som finns i frukosten.
När du sedan går över på mosveckorna 2-4. Så ändras kosten till att bli lite mer tilltalande.
Försök att fortsätta med dina vanor, äta regelbundet dina 6 mål om dagen. Att välja mat som man lätt kan dela och mosa med gaffel är en fördel. T ex färs, fiskbullar, korv, fisk, kokt potatis och olika rotfrukter med mera
Den mat som är mer hård och inte går att mosa med gaffel kan du mixa. 
SJälv undvek jag knäckebröd i början. Men det går att äta knäckebröd som du tuggar till mjuk konsistens i munnen innan du sväljer. Undvik knäckebröd med hela korn och frön. Tänk även på att använda mjuka pålägg. 

Detta kan du t ex äta en dag när står på din mosperiod:
  • Frukost: 1-2 dl fil, yoghurt eller välling. Du kan också laga 1-2 dl gröt med mosad frukt eller sylt och lite mjölk.
  • Mellanmål: Mosad frukt  eller smoothies med frukt, bär, kvarg, keso eller proteinpulver.
  • Lunch: Det är bra att få i sig protein så försöka att äta ca 50-75 gram köttfärslimpa,  fiskbullar eller fisk, 1 kokt potatis, kokta rotfrukter eller mixade grönsaker och lite lätt sås.
  • Mellanmål: om du äter mosad frukt på förmiddagen kan du med fördel göra en smoothie på eftermiddagen eller tvärtom.
  • Middag: Laga storportioner och var förberedd - då kan du variera dig under din mosperiod. Se lunchmenyn - det du äter till lunch ena dagen kan vara middag nästa dag. 
  • Kvällsmålet kan t ex bestå av 1 kokt ägg och 1 knäckebröd eller 100 gram ostkaka och 1 msk sylt eller mixade bär.
Jag vill så här i slutet av detta inlägg skicka mer er att prata med er övriga familj att ni äter samma mat. Det är så viktigt att man fortsätter att ha gemensamma måltider. Det går utmärkt bra att laga samma mat till alla. Vill någon ha gräddsås, ja då får de väl pytsa på grädden i efterhand. 
Hoppas att detta gav er lite tips till er flyt- och mosperiod. Vill du ha fler recept? Sök i flikarna. Där kan du hitta bra recept till både flyt- och mosperiod.

Har du några tips till andra som du vill dela med dig av? skriv dem gärna här nedan👇

Stort lycka till och skriv gärna om du har några frågor. Du kan kontakta mig här eller i vår facebookgrupp här på Gotland för Gastric bypass/sleeve opererade.
Trevlig helg!

https://www.facebook.com/groups/739756324118471/

    torsdag 26 oktober 2023

    Koka soppa på en Spik!

    Eller? Nja, lite fler ingredienser har man allt och jag utesluter nog spiken - även om den kanske kunde bidra med lite järn😁


    Att laga hemlagad soppa är ju supergott.

    Grunden kommer från Köket.se och den lagas såhär:

    ½ strimlad purjolök

    matolja

    50 gram tärnad morot

    ½ kg tärnad potatis

    100 gram tärnad rotselleri

    50 gram tärnad palsternacka

    1 vitlöksklyfta

    1 liter grönsaksbuljong

    salt och peppar

    ½ kruka repad färsk timjan

    För att variera denna soppa brukan jag ibland tillsätta något av detta: ca 50-75 gram färs, fisk eller kyckling. Då detta är för 2 personer kan man ha detta till fler dagar. Eller gör ett större kok för t ex 4 portioner och frys in det i små burkar i frysen. Det är gott att ta fram allra helst nu när vi går mot kallare och mörkare tider. 

    Våga ta ut svängarna och tänk utanför boxen. Testa dig fram, men var försiktig med kål och lök första tiden efter en operation då det kan sätta onödig fart på din mage. Idag kryddar jag efter behag. Kryddor reagerar jag inte på men däremot kan jag reagera på bönor, bacon, nötkött reagerar jag alltid på precis som vilt kött och lammkött.


    Smaklig spis!

    onsdag 25 oktober 2023

    smoothies förslag

    För att göra en god smoothie behövs inget recept. Det finns så mycket gott att göra smoothie på. 

    Jag har en stor favorit - färsk spenatsmoothie. Ja, det kanske inte låter så gott - men den är så god att jag ibland vill göra den bara för att stilla mitt sötsug😋

    Spenatsmoothie:

    • 1 näve färska spenatblad
    • ½ dl frysk mango
    • 1 ½ dl havremjölk - med vaniljsmak är gott
    • proteinpulver om man vill.
    Mixa allt och drick direkt. Supergott.

    Jordgubbssmoothie:
    • 1 dl jordgubbar
    • 1 dl havremjölk
    • ½ dl vaniljproteinpulver om man vill
    Fruksmoothie:
    • ½ dl jordgubbar
    • ½ dl hallon
    • ½ dl blåbär
    • ½ banan
    • späd med laktosfri mjölk.
    Bananchokladsmoothie:
    • 1 banan
    • 1 dl havremjölk eller laktosfri mjölk
    • ½ dl chokladproteinpulver
    Allt detta går bra att göra på antingen färsk eller fryst frukt. Mina smoothies blir aldrig likadana. Jag försöker alltid hitta på något nytt att tillföra. Lycka till.
    Smaklig spis!

    slår ett slag för covidvaccin

    Så är det gjort! 5.e sprutan mot covid-19. Samt influensavaccin.
    Hade nog inte blivit så tidigt med vaccin om det inte varit för min kommande operation. 
    Må gott och ta hand om er😍

    tisdag 24 oktober 2023

    Det där med maten...det där med vardagen...

    Så kommer man hem efter en operation som ställt hela ens kropp på noll. Allt börjar om. Du ska nu lära kroppen att ta emot mat igen. Hur gör man det? Fick du någon genomgång i hur du ska bete dig när du kommer hem? En liten handbok i vad som händer i kropp och knopp?

    Jag vill gärna skicka med dig några tankar här. Tre personers upplevelse som jag tror vi alla kan relatera till som gjort denna operation.

    - Bara resan hem kändes som ett maratonlopp. Jag var helt slut och orkade inte kliva ur bilen vid apoteket ens, bönade min man om att hämta mina tabletter. Jag satt kvar i bilen och kände mig helt tom, vad hade jag egentligen gjort? Var det så farligt innan, kunde jag inte försökt en gång till att banta på det gamla hederliga och vanliga sättet! När min man kom ut satt jag och grät floder av tårar. 

    - Hur skulle jag orka gå uppför trappan? Än mindre orka tänka på att det snart var dags att äta igen. Herre, hur ska jag mäkta med. Vad hade jag i kylen? Hade jag något hemma som jag kunde snabbt äta? Redan nu hade jag gått över en timma i tiden för nästa mål. Efter trappan satt jag i hallen och skakade, min dotter kom med banan och vatten. Snart var jag mig själv igen.

    - Så pigg. Jag är en ny människa. Jag vill allt, jag orkar allt och jag har sådana planer för framtiden. Jag äter i språnget och fixar det som fixas bör. Allt är lätt och jag är lätt. Ibland får jag en smäll, men då lägger jag mig ner och tänker att jag är lyckligt lottad som gjorde denna operation och lyckades. Man måste bara låta tiden ha sin gång.

    *Tre olika berättelser. *Tre olika människor. *En hemresa. *En ett halvår efter operation. *En två år efter operation. 

    Vad tänker du? Var är du på din resa? Har du upplevt detta som de här tre personerna har gjort? jag har varit snarlika alla tre i olika skeden i mitt liv. Det här händer. Man måste bara vara i nuet. Inte skynda, inte rusa utan bara låta tiden ha sin gång. 


    måndag 23 oktober 2023

    Hemgjorda chokladbollar

    Chokladbollar


    Ingredienser:

    100 gram lättmargarin (själv använde jag Lätta)

    3 msk kakao

    1 msk sötströ

    1 tsk snabbkaffe

    2,5 dl fiberhavregryn eller 2 dl fiberhavregryn + 0,5 dl protenpulver vanilj

    1 tsk vaniljsocker


    Gör så här:

    Blanda samman allt och forma till små bollar. Rulla sedan bollarna i kokos.


    Alternativ: 

    Russin

    mandel - eller valnötshack

    dadlar som hackas fint


    Chokladkakor

    Chokladkakor

    Ingredienser:

    200 g rumsvarmt smör

    0,5 dl sötströ

    1 rumstempererat ägg

    2 dl vetemjöl

    1 dl proteinpulver vanilj

    2 tsk maizena

    1 tsk bikarbonat

    200 g valfri mörk choklad 80%


    Gör så här:

    1. Börja med att blanda ihop vetemjöl, proteinpulver, bikarbonat och maizena i en skål.

    2. Vispa sedan smör med sötströ riktigt fluffigt med hjälp av en elvisp. Tillsätt sedan ägget och vispa en stund till.

    3. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa snabbt ihop allt till en deg.

    4. Grovhacka chokladen och tillsätt i smeten. Blanda runt med hjälp av en slickepott eller liknande för att få allt jämnt fördelat.

    5. Ställ in kakdegen i kylen cirka 15-20 minuter. Sätt samtidigt på ungen på 175 grader.

    6. Klä 2-3 plåtar med bakplåtspapper.

    7. Ta fram degen och forma nu till små bollar.

    8. Lägg bollarna med ett ganska stort mellanrum på plåten då det flyter ut i ugnen.

    9. Grädda nu mitt i ugnen cirka 12 minuter. ha koll då ugnar beter sig olika. 

    Lycka till!

    lördag 21 oktober 2023

    Köttfärsgryta med vitkål

     

    Ingredienser 1 portion

    50 gram vitkål
    1 femtedel purjolök
    ½ vitlöksklyfta
    150 gram nötfärs
    ½ msk smör till stekning
    1 msk tomatpure
    1 tsk kinesisk soja
    ½ tsk strösocker (kan uteslutas)
    ½ tsk paprikapulver
    ½ tsk hela kumminfrån
    salt och peppar
    1 dl vatten 
    1 fjärdedel ask små tomater

    Ingredienser 4 portion

    200 gram vitkål
    ½ purjolök
    1 vitlöksklyfta
    600 gram nötfärs
    1 msk smör till stekning
    2 msk tomatpure
    4 tsk kinesisk soja
    2 tsk strösocker (kan uteslutas)
    2 tsk paprikapulver
    2 tsk hela kumminfrån
    salt och peppar
    4 dl vatten 
    1 ask små tomater

    Servering
    grönsallad
    bröd
    Gör så här:
    1. Strimla kålen, skölj och skiva purjolöken. skala och finhacka vitlöken
    2. Stekfärsen smulig i smör. stek med kål, purjolök och vitkål tills kålen fått lite färg.
    3. TIllsätt tomapure, soja, socker och kryddor. Häll på vatten och puttra i ca 5 minuter.
    4. Dela tomaterna och häll ner i grytan och låt allt bli varmt. Smaka av med ev mer kryddor
    5. Serva med sallad och bröd.
    6. Du kan med fördel ha lite grovrivna morötter med i grytan.

    Tips; superenkelt fröknäcke

    Vad gör du en regnig lördag? Jag har städat husvagn, gosat barnbarn och nu bakar jag mitt favoritknäcke till kvällsfikat. se nedan:👇


    Allt du behöver för detta är enkla varor som oftast finns hemma, jag tycker mycket om frön som jag använder både i bakning men också till musli och i matlagning. Man kan byta ut mot de frön man tycker är godast, receptet är enkelt och det går lätt att göra om till sitt eget favoritknäckebröd😋



    Detta fröknäcke har jag bakat i många år. Min mage tycker om det. Detta knäcke är gott att äta som det är eller med lite smör på.

    Här kommer receptet.

    2 dl majsmjöl

    2 dl vatten

    1,5 dl solrosfrön

    1 dl pumpakärnor

    0,5 dl linfrö

    0,5 dl olja (jag använder olivolja)

    Sätt ugnen på 150 grader. Knäcket gräddas i ca 20-30 minuter. Vill du ha mer färg på knäcket - höj ugnstemperaturen sista minutrarna - men passa väl, det bränns lätt.

    flingsalt och sesamfrö

    Koka upp vattnet. Under tiden blanda majsmjöl, solrosfrö, pumpakärnor, linfrö och olja i en bunke. Häll det kokande vattnet över. Låt svälla i ca 7 minuter.

    Kavla ut smeten mellan två bakplåtspapper på 2 plåtar. Strö flingsalt och sesamfrö över och lägg på bakplåtspappret igen och kavla till det så det fastnar. 


    smaklig spis!

    Dessa fantastiska kryddburkar hittade jag på en loppis i somras. Visst är de fina?



    torsdag 19 oktober 2023

    Vad händer i knoppen när du tränar kroppen?


    Vad händer i hjärnan när du tränar?
    • Man har sett att träning innan ett viktigt möte eller ett viktigt prov/test har lett till att inlärningsförmågan ökar och att minnet förbättras.
    • I hjärnan finns ämnen som frigörs i samband med träning - de kallas för signalsubstanser
        • Serotonin - gör att vi känner oss behagliga och blir lugna.
        • Dopamin - får vi till oss i form av att vi känner belöning, vi blir nöjda.
        • Noradrenalin - gör oss pigga och glada😀
        • Endorfin - är smärtdämpande och gör att vårt välbefinnande ökar.
      • Det är alltså dessa fyra signalsubstanser som får oss att må bra efter träning. 
    • Redan i vår tidiga ungdom, 20 års ålder börjar hjärnan faktiskt att åldras. Den börjar sakta men säkert att minska i volym och även börjar hjärncellerna att förloras. Men om vi aktivt tränar kan man i vissa studier se att hjärnans ålder bromsas lite.
    • För att hålla dig pigg i hjärnan rekommenderas alltså fysisk träning. Det räcker med en 30 minuters promenad om dagen faktiskt.
    • Man kan även idag få träning på recept - både av fysiska sjukdomar men även om man lider av någon form av psykisk sjukdom. 
    Jag vill ta höjd för att detta har jag skrivit ur minnet😵 och det är en rekommendation. Alla tränar utifrån sin egen bästa förmåga och det viktigt att inte jämföra sig med andra. Vi är alla olika och det gör att vi börjar från olika förutsättningar. Det är bättre att göra någonting än ingenting alls!


    I onsdags träffades vi i vår gastric bypass grupp. Vi startade vår träff med en liten utomhusträning för dem som ville och kunde. Efter det lilla träningspasset träffades vi i lokalen och jag bjöd på fruktsoppa och chokladbollar (tillåtna för gp-opererade)

    Hela glada gänget som tränade
    Mitt knä var inte i bästa form men lite träning kunde jag genomföra. 
    Det är roligt att träna tillsammans och man fyller kroppen med energi. 
    Viktigt att man hjälper varandra och att man peppar varandra till att lyckas. 
    Många utmaningar och alla var så nöjda med timman i Tallunden. 
    Tacksam🙏



    Midsommar - ännu ett lyckat och värmande släktskap

    Ännu ett år vi firar tillsammans i midsommarvärmens solsken. Tur med vädret denna dag.  En vacker liten midsommarprinsessa🌷 Ett långväga be...